Чай Матча
Чай матча (маття) - це японський порошковий чай. На смак ніжний і солодкуватий.
Урожай збирають 1 раз на рік. Перед цим його затінюють, щоб заховати від попадання променів сонця. Це допомагає листю позбутися зайвої гіркоти, стати ніжніше і соковитіше.
На сьогоднішній день, чай матча широко використовують як харчову добавку. Матча концентрує в собі дуже багато корисного. У складі чаю велика кількість антиоксидантів, мікроелементів, вітамінів, білка.
Чай матча: корисні властивості та протипоказання
- Ми вже говорили, що чай містить багато антиоксидантів, а це значить, що його вживання сприяє омолодженню шкіри і запобігання безлічі хвороб.
- Чай матча здатний заспокоювати нервову систему. Чай містить в собі L-Тіанін, який здатний викликати алфа-хвилі в мозку, що сприяють розслабленню організму.
- Матча сприяє концентрації уваги і поліпшення пам'яті.
- Чай виступає як енергетик. Через те, що в ньому міститься L-Тіанін, матча заряджає організм енергією.
- Чай матча сприяє прискоренню метаболізму і допомагає спалювати жири в організмі.
- Чай матча містить хлорофіл, який є сильним детоксикантом. Він виводить з організму шкідливі токсини.
- Матча сприяє зміцненню імунітету.
Протипоказання до вживання чаю матча
- У чаї матча міститься кофеїн, тому його не радять пити пізно.
- Крім цього, листя чаю матчу містять свинець, тому не рекомендують вживати в день більше 2-ух чашок.
Як готувати чай матча вдома? Рецепти страв з використанням чаю матча.
Є кілька способів як заварити чай: міцний (койта) і слабкий (усутя).
Для того, щоб вийшов чай міцніше, необхідно взяти прогріту, висушену посудину, насипати в неї 4 гр чаю і залити 50 мл води. Суміш потрібно повільно перемішати. Наш напій виходить густим, солодко-терпким на смак.
Для того, щоб приготувати чай слабший також використовується прогріта і суха посуд. Беремо 2 гр порошку чаю і заливаємо 80 мл води. Суміш перемішуємо спеціальним віночком до тих пір, поки чай не розчиниться. Чай на смак злегка гіркуватий, рідкий.
Рецепти з чаєм матча
Чай матча з молоком (Матча-латте)
Нам знадобиться:
- матча - 1 ч.л.
- гаряча вода - 70 мл.
- молоко - 200 мл.
- мед або цукор - за смаком.
Приготування:
- Чай матча потрібно залити гарячою водою і перемішати спеціальним віночком, щоб позбавиться від грудочок.
- Молоко підігріваємо, збиваємо блендером до моменту, поки не з'явиться піна на поверхні.
- Тоненькою струйкою вливаємо молоко в чай.
- Додаємо мед, цукор або ж сиропи за бажанням. Чай готовий!
Рецепт кексу з чаєм матча
Що нам потрібно?
- борошно - 100 грам
- цукор - 100 грам
- молоко - 80 мл
- масло рослинне - 60 грам
- яйця - 5 штуки
- матча - 15 грам
Спосіб приготування кексу:
- Відокремлюємо білки від жовтків;
- До жовтків додаємо 50 грам цукру і добре перемішуємо;
- Змішуємо борошно і матчу, додаємо в миску з жовтком, перемішуємо.
- У миску з білками додаємо 50 грам цукру і збиваємо до загустіння.
- У миску з жовтком поступово додаємо вміст з миски з білком.
- Всю цю суміш виливаємо в форму для запікання і ставимо на півгодини в духовку з температурою 170 градусів.