Псиліум
Псиліум: страшна екзотика чи знайомий суперфуд?
Сьогодні популярний культ здорового способу життя, включаючи здорове харчування. На вітринах продуктових магазинів і в рецептах страв часто можна зустріти незвичайні назви, серед яких є псіліум.
Що таке псиліум і навіщо його їдять?
Такий екзотичний інгредієнт, як псиліум або ісфагула насправді не що інше, як борошно з висівок блошного подорожника (plantago psyllium L.). Не варто плутати з тим бур'яном, який сьогодні часто виступає героєм численних жартів, а нашими предками використовувався як цілющий рослина.
Основна цінність псиліума полягає в утриманні близько 85% клітковини, причому 71% - розчинна, необхідна корисній мікрофлорі кишечника. У складі продукту відсутні засвоювані вуглеводи, завдяки чому його часто застосовують в безглютеновій або низьковуглеводній випічці (LCHF-випічка).
Псиліум є топовим інгредієнтом в стравах при дієтах. Лікарі його рекомендують тим, хто хоче налагодити травні процеси в організмі. Приємним бонусом виступає те, що продукт знижує рівень холестерину.
Використання лушпиння подорожнику в кулінарії.
Найчастіше в приготуванні різних страв застосовується борошно з висівок. Продукт здатний блискавично вбирати рідину, перетворюючись в якийсь гель, чому тісто виходить більш скріплене, а сама випічка стає повітряною. Псиліум виступає заміною стандартного глютену (клейковини).
Любителі поекспериментувати на кулінарному терені, можуть додавати подрібнене лушпиння подорожнику в тісто для традиційної випічки. Маса змішується зі звичайним борошном, завдяки чому поліпшується структура тіста і підвищується вміст клітковини. Особливість цього Суперфуду полягає в тому, що у нього немає смаку.
Любителі поласувати стравами з вмістом псиліума, повинні пам'ятати наступне:
- Продукт може викликати алергічну реакцію.
- Вживаючи їжу, що містить борошно або лушпиння подорожника, необхідно пити багато води.
- Перед тим, як переходити на харчування, де часто присутній даний продукт, необхідно проконсультуватися зі своїм лікарем, оскільки цей cуперфуд ладнає далеко не з усіма ліками.
- Вживати псиліум можна тільки в складі приготованого блюда, а не у вигляді сухого порошку.
Рецепт будь-якої випічки, будь то звичайний хліб, булочка або авторський виріб можна зробити більш корисним за допомогою псиліума. При цьому можна пограти зі спеціями, щоб результат вийшов смачним і цікавим.
Корисні властивості псиліума.
Користь лушпиння насіння подорожника полягає не тільки в позитивному впливі на травлення, роботу кишечника. Завдяки цьому продукту можна контролювати рівень цукру в крові, а також виводити «поганий» холестерин.
Деякі вчені заявляють, що псиліум сприяє поліпшенню репродуктивної функції чоловічого і жіночого організму. Однак традиційно, продукт стає постійним складовим раціону тих, хто бажає схуднути. Калорійність - 42 ккал на 100 г.
Оскільки борошно з лушпиння насіння подорожника відрізняється тим, що швидко вбирає вологу, слід приділяти увагу правильному зберіганню. Крім того, у нього є певний термін придатності. Коли він закінчується, він може розгубити частину своїх вітамінів і корисних властивостей.