Перець сичуаньский
Сичуаньский перець - це приправа, популярна в ряді азіатських країн. Без сичуаньского перцю важко уявити китайську і індійську кухню. Це гостра пряність з невеликою кислинкою, яка має оригінальний і яскраво виражений запах і смак. Приправа надає азіатським стравам особливого, колоритний смак. Пряність відома і під іншими назвами: японський перець і перечнік китайський.
Як і де росте сичуаньский перець
Японський перець є плодом дерев роду Зантоксилум. Ця рослина також носить назву желтодревесніка. Зростає воно в Китаї, на півдні Кореї, а також на Японських островах. До речі, сичуаньский перець не має ніякого відношення до перцю червоного або чорного, це абсолютно інша рослина.
Для приготування їжі використовують тільки оболонку плодів, оскільки їх насіння несмачні. Як правило, цю пряність роблять з висушеної оболонки плода. Її перетворюють на порошок, і потім вже використовують за призначенням.
Сичуаньський перець - це гостра і пряна приправа. Вона має невеликий присмак гвоздики. Сичуаньский перець також кислуватий на смак. Приправа має лимонно-деревний аромат. Деякі сорти цієї рослини пахнуть мускатом і камфорою. Сичуаньский перець залишає післясмак, яке в чомусь можна порівняти з м'ятним: відчувається невелике оніміння і прохолода. Сичуаньский перець викликає легке поколювання, схоже на дію газованої води.
На відміну від звичайного чорного перцю, гострота сичуаньского не пекучому, а більш пікантна.
Корисні властивості сичуаньского перцю
Японський перець має масу корисних властивостей. Без сумнівів можна говорити, що ця пряність робить позитивний вплив на здоров'я.Плоди рослини використовуються в традиційній медицині Китаю.
Зокрема, ця пряність має вітрогінні властивості. Вона добре впливає на роботу шлунка, покращує травлення, запобігає метеоризм. Володіє рослина і гіпотензивні властивості: воно розширює судини, нормалізує кровообіг, знижує артеріальний тиск. Сичуаньский перець має також і анестезуючі властивості. Його навіть застосовують як анестетика, роблячи з рослини пасту або мазь.
Однак у прянощі є і протипоказання. Її не варто додавати в їжу людям з виразкою шлунка та інших органів.
Застосування в кулінарії і медицині
Сичуаньський перець додають для посилення запаху і смаку в страви з м'яса і риби. Цю пряність використовують для створення соусів, її додають в рис і овочі, використовують при консервації. Сичуаньский перець стане відмінним доповненням локшини, страв з морепродуктів, він добре підходить для салатів і багатьох інших страв.
Ці прянощі відмінно поєднується з гвоздикою, імбиром і коріандром, бадьяном. Гарне поєднання дасть тандем сичуаньского перцю з цедрою мандарини або білим кунжутом.
Замінити цю приправу інший досить складно. Але якщо іншого варіант немає, то можна взяти в рівних співвідношеннях перець чорний і коріандр, або гвоздику і чорний перець в співвідношенні один до двох. Можна поєднувати його і з екзотичним перцем чилі.
Сичуаньський перець здавна застосовується в народній медицині азіатських країн, зокрема Китаю, як засіб, здатний поліпшити травлення. Настій з цієї рослини допомагає при застуді, а також знижує артеріальний тиск. Сичуаньский перець використовується як антимікробний засіб.