Індійські спеції роблять їжу не тільки яскравою і насиченою, а й надають їй особливу родзинку. Принципи індійського харчування популярні в усьому світі. Це навіть не про харчування або прикрасу страв, це ціла філософія.
Чому спеції в Індії так популярні?
Кмин, кардамон, карі, зіра - це далеко не всі приправи, які щодня використовують індійські господині. Масала - саме так називається будь-яка суміш обсмажених спецій. Масали надають страві магічний аромат, неповторний смак. Це основа місцевої кулінарії. Незважаючи на те, що індійська кухня ввібрала в себе рецепти інших народів, вона зуміла залишитися самобутньою і яскравою. Згідно Аюрведі, їжа повинна бути насиченою. І кислою, і солодкою, і гіркою, і терпкою одночасно. Принципів харчування, прописаних в Аюрведі індійці дотримуються досі. Тому гастрономічне задоволення - найважливіше для місцевих жителів.
Найпопулярніші індійські Масали і їх варіації
Прянощі з Індії складаються з оброблених частин рослин, які додають в їжу. І це не тільки перші або основні страви. Спеції є і в десертах. Правильне вживання добавок приносить користь для здоров'я. Приправи очищають кров, покращують метаболізм, живлять енергією, додають бадьорості, відновлюють сили. Гвоздика втамовує біль в горлі, куркума ефективна при схудненні. Гарам масалу додають в кінці приготування, щоб зберегти всі смаки.
Список популярних Масал:
-
Чаат Масала (Chaat Masala) - заправляти нею можна фруктові салати, національні закуски, овочеві салати, до складу входить сушене манго, ажгон, м'ята, кумін, насіння граната, імбир, асафетида, яблучна кислота, сіль;
-
Пав Пхаджі Масала (Pav Bhaji Masala) - має яскравий смак, вона одночасно кисла, солодка і гостра, добре поєднується з овочевими салатами, до складу входять імбир, фенхель, мускатний горіх, кориця, кардамон, гвоздика ;
-
Бір'яні Масала (Baharat Masala) - доповнює неймовірним ароматом і смаком плов і всі страви з рису, в складі каси, кардамон, червоний перець, гвоздика, кмин, мускатний горіх, кукурудзяний крохмаль ;
-
Кітчен Кінг Масала (Kitchen King Masala) - підійде для будь-яких овочів, смажених, варених або тушкованих, складається з коріандру, куркуми, кропу, кмину, гірчиці, мускатного горіха, цибулі, часнику та інших компонентів;
-
Самбар Масала (Sambar Masala) - добре гармонує з бобовими, овочами, коржами;
-
Меджик Масала (Magic Masala) - в ній поєднуються чудові смаки індійського каррі. Маггі підходить для пасти, локшини, м'ясних страв;
-
Чана масала (Chana Masala) - поєднують з квасолею, горохом, бобами, в складі порошок манго, диня, м'ята, гранат і інші спеції;
-
Чай Масала (Chai Masala) - складається з кориці, гвоздики, імбиру, кардамону, куркуми, мускатного горіха, чорного перцю, бодяну, ванілі, підходить для приготування гарячого напою.
Кожна рослина, що використовується в прянощах, має свою дію.Деякі компоненти розслаблюють, інші стимулюють роботу мозку, активність. Гарам Масала ще підходить для додавання в десерти, особливо, в солодку випічку.
Приготування масал в домашніх умовах
Рецепт приготування спецій - дуже простий. Візьміть всі інгредієнти, висипте їх в сковороду і поставте на повільний вогонь. Головне при обсмажуванні - постійно перемішувати. Через 3-4 хвилини з'явиться приємний пікантний аромат. Це означає, що потрібно вимикати вогонь. У ступці перетріть суміш до консистенції порошку. Ваша масала готова.