Суміш спецій Адигейська сіль
Адигейська сіль - унікальний продукт, який готують шляхом змішування і розтирання солі і часнику, додаючи при цьому різні прянощі.
Саме за рахунок цього адигейська сіль має насичений і пряний запах і смак. Сіль не просто змішують з часником, що б вона просочилася ароматом, а дуже ретельно перетирають, щоб вона збагатилася вітамінами.
Склад суміші: сіль харчова, паприка мелена, коріандр мелений, перець чорний крупний помел, перець червоний мелений (чилі).
У народі багато говорять, що адигейська сіль продовжує життя. А адже в ній дійсно багато корисних речовин.
Корисні властивості і шкода адигейської солі
- У цій чудовій прянощі є часник, а це значить, що вона володіє профілактичними властивостями і корисна при застуді. Крім того, зміцнює імунітет.
- Завдяки часнику в складі адигейська сіль володіє протизапальними і антипаразитарними властивостями.
- Кріп дає можливість прянощі виводити шлаки, токсини та інші шкідливі речовини з організму.
- У петрушці міститься вітамін С, який дуже корисний для організму.
- Шалено корисна спеція - чаман (пажитник), яка входить до складу солі, допомагає при цукровому діабеті, а також здатна боротися з раковими клітинами.
- Адигейська сіль містить в собі чорний перець. Він розріджує кров, що дає організму насититися добре киснем. Внаслідок цього поліпшується робота мозку, збільшується активність, проходять болі в голові.
- Солодка паприка містить в собі лікопін. Ця речовина захищає клітини організму від впливу токсинів.
- Якщо адигейська сіль приготовлена на основі морської солі, то користь збільшується в кілька разів. Морська сіль шалено корисна для організму загалом.
Шкода адигейської солі
Пряність складається в основному з солі. Вживання у великих кількостях підвищує артеріальний тиск, призводить до набряків, негативно впливає на нирки.
Для чого використовується адигейська сіль?
Дана пряність універсальна і підійде для безлічі страв. Її додають до овочів, до м'яса, до риби, до морепродуктів, до салатів. На основі адигейської солі готують соуси, нею підсолюють перші страви і хлібобулочні вироби.
Як зробити Адигейську сіль самостійно?
Приготувати вдома на кухні Адигейську сіль простіше простого. Для цього потрібні найпростіші і легкодоступні продукти.
Ми приготуємо сіль за кількома рецептами.
Для рецепта №1 нам знадобиться:
- 1 кілограм часнику
- 2 кілограми солі
Очищаємо часник, змішуємо його з сіллю і товчемо до однорідної маси. Далі все складаємо в суху і скляну банку, і прибираємо в темне місце.
Для рецепта №2 нам знадобиться:
- сіль - 0,5 кілограма
- часник - пару головок
- спеції: коріандр, кінза, кріп і петрушка, базилік, майоран, чабер, паприка мелена, перець чорний мелений, чилі мелений. По одній чайній ложці буде досить.
Часник подрібнюємо, змішуємо з сіллю і прянощами. Все це гарненько розтираємо в ступці. Готово! Зберігаємо сіль в банку з щільно закритою кришкою і в сухому місці.
Для рецепта №3 нам знадобиться:
- 1 кілограм солі
- пару головою часнику
- по 1 чайній ложці спецій: суміш спецій хмелі-сунелі, сушений кріп, сушену петрушку, перець чорний, паприка солодка, кінза.
Знімаємо з часнику шкірку, подрібнюємо його, додаємо сіль і перетираємо до однорідної маси. Додаємо спеції і ще раз гарненько перетираємо. Пересипаємо в суху баночку, з щільною кришкою і готово!
Крім рецептів самої солі є один чудовий рецепт солоних огірочків на зиму з адигейської сіллю. Робити їх не важко. Нам потрібні:
- огірки - 1,5 кг
- часник - 2 шт
- сіль адигейська - 2 столові ложки
- кріп - пучок
- перець чорний горошком - 10 штучок
- мед - пару чайних ложок
Спосіб приготування:
- Гарненько миєм огірки, кріп, чистимо часник.
- У велику 3-и літрову банку складаємо на дно: трохи свіжого кропу, горошки перцю і головку часнику. До середини банки складаємо огірки.На середину банки кладемо ще трохи кропу і знову огірки. Зверху додаємо часник, кріп, мед і засипаємо сіллю адигейської.
- Банку закриваємо кришкою і ставимо на кілька діб в тепле місце. Один раз на добу перевертаємо банку.
Через дві доби готові малосольні огірки можна їсти! Смачного!