Рис чорний
Чорний (дикий) рис - це популярна і всім відома крупа. До білого рису він прямого відношення не має. Чорний рис повністю відрізняється зовні, за смаком, по харчовій цінності, за складом. Залежно від зрілості, а так само від пропарювання і ступеня обробки, колір може варіюватися від коричневого до чорного. За смаком рис солодкуватий, з горіховою ноткою.
Дикий рис має дуже багатий склад. У ньому дуже багато вітамінів, макро і мікроелементів, фолієва кислота, токоферол, каротин. Калорійність чорного рису на 100 грам - 360 ккал. У 100 грамах рису - 15 грам білка, 70 г вуглеводів і немає жирів.
Користь чорного рису:
- Регулярне вживання чорного рису дає сили м'язам і захищає їх від пошкоджень.
- Крупа дуже корисна для обмінних процесів організму, а так само для підвищення імунної системи.
- Завдяки клітковині, рис позитивно впливає на травлення, очищає кишечник від шлаків. Рекомендують людям, що страждають розладами травлення.
- У чорному рисі присутні такі речовини, які нормалізують рівень холестерину в крові.
- Дикий рис дуже корисний при хворобах кровоносної системи.
- Позитивний вплив рис надає на нервову систему організму.
- Крім цього, регулярне вживання чорного рису сприяє виведенню зайвої солі з організму, тим самим позбавляючи нас від набряків.
- Корисний рис для спортсменів, за велику кількість білка, для дітей, для вагітних.
Шкода чорного рису:
Кожен продукт, крім користі має свої недоліки. Якщо вживати багато рису, це призведе до запорів. Тому його потрібно їсти в межах норми. Склянки в день буде достатньо.
Чорний рис не тільки приносить користь від вживання в їжу, він ще і цінується в косметології. А маска з чорного рису для волосся, відновить пошкоджене волосся, наповнить їх щільністю, блиском і еластичністю.
Рецепти правильного приготування чорного рису
Що б приготувати чорний рис, потрібно витратити часу більше, ніж на приготування білого. Перед тим, як варити крупу - замочимо її на 3 години. По закінченню часу, промиваємо рис і ставимо варити. На 1 склянку рису - 2 склянки води. Рис варимо протягом півгодини.
Поради:
- Каструлю для варіння найкраще брати не емальоровану, так як рис забарвить її.
- Рис найкраще поєднується з м'ясом, рибою, овочами.
- Поліпшити і посилити смак рису допоможе соєвий соус або кунжут.
Давайте розберемо кілька цікавих рецептів з диким рисом
Чорний рис з морепродуктами
Що нам потрібно:
- Рис чорний - 1 склянка
- Морепродукти (креветки, мідії, кальмари)
- Цибуля - 1
- Помідори черрі - 5 штук
- Часник - пару зубчиків
- Оливкова олія - 30 мл
- Спеції за смаком
Що ми робимо?
- Заливаємо рис водою, щоб він настоявся, потім варимо його;
- Розморожуємо морепродукти, солимо, перчимо;
- Цибулю і часник чистимо, дрібно ріжемо і смажимо на маленькому вогні.
- Додаємо в сковороду морепродукти і смажимо хвилини 3-5;
- Додаємо порізані помідори і смажимо ще хвилини 3;
- До нашої маси в сковороді додаємо рис, спеції і все перемішуємо! Смачного!
Плов з чорного рису в мультиварці
Складові:
- Курячі ніжки - 4-5 шт
- Чорний рис - півсклянки
- Морква - 2 штуки
- Цибуля - 1 штука
- Часник - пару зубчиків
- Масло для смаження
- Сіль
- спеції
Спосіб приготування:
- Чистимо цибулю, моркву, і обсмажуємо на сковороді;
- На дно мультиварки викладаємо м'ясо і зажарку;
- Згори насипаємо рис і кладемо часник, злегка вставляючи його в середину;
- Наливаємо воду, додаємо спеції і сіль за смаком.
- Включаємо мультиварку на потрібний нам режим і чекаємо поки наш плов приготується!