Ядра соняшника
Соняшник - це не тільки яскрава і красива квітка, але і дуже корисна, багата на вітаміни, потрібна для підтримки життєдіяльності людського організму рослина.
Батьківщиною соняшнику вважають Мексику, але на сьогоднішній день культивується він у багатьох країнах.
У складі насіння соняшнику є вітаміни Е, С, К і вітаміни групи В; мікроелементи, макроелементи. Калорійність насіння соняшнику 600 ккал на 100 грам. Білків в них - 20 грам, жирів - 52 грама, вуглеводів - 10 грам, а решта харчові волокна і вода.
Користь і шкода насіння соняшнику
- Насіння здатні боротися з тривогами, покращувати настрій.
- Очищені насіння соняшнику підвищують імунітет.
- Ядра соняшника містять кальцій, що дуже позитивно позначається на стані кісток.
- Корисні насіння при цукровому діабеті. Вони сприяють виробленню інсуліну, а це підтримує рівень глюкози в нормі.
- Регулярне вживання насіння в раціоні приводить в норму кислотно-лужний баланс.
- Соняшникове насіння сприяє прискоренню метаболізму.
- У насінні соняшнику багато рослинного білку, саме тому вживаючи їх в їжу, організм отримує ферменти, амінокислоти і багато інших потрібні органічні сполуки.
- Вживання насіння соняшника підтримують працездатність організму.
- Насіння позитивно впливають на жіночий організм. Вони покращують роботу внутрішніх органів і корисні при вагітності.
- Регулярне вживання насіння запобігає старінню шкіри, знімає набряклість.
Шкода насіння соняшнику
- Постійне вживання насіння здатне зашкодити зубної емалі.
- Не рекомендується вживати насіння соняшника при гастриті і жовчнокам'яної хвороби.
Вирощування соняшнику з насіння на городі
Рослину виростити вдома не важко. Але для того, що б був хороших врожай і великі насіння потрібно приділяти йому належну увагу.
- Соняшник потрібно висаджувати в родючий грунт, і тільки в теплу пору +8 .. + 12 градусів.
- Перед посадкою насіння протруюють і відкалібрувують.
- На глибині 8 см висівають насіння і в кожне гніздо кладемо 2-3 зернятка. Відстань між рослиною повинна бути 75-90 см.
- Щоб отримати великі насіння потрібно правильно доглядати за соняшником, удобрювати, рясно поливати, вживати заходів проти шкідників.
- Поливати соняшник потрібно 1 раз в день, а якщо погода посушлива, 2, а то і 3 рази в день.
З вирощуванням насіння ми впоралися, а тепер як же сушити насіння соняшнику?
Насіння потрібно промити під проточною водою від пилу, промокнути сухою серветкою.
Просушити гарненько: розкласти на суху серветку і поставити під прямі промені сонця, зрідка перемішуючи. Можна розкласти насіння на деко і поставити в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Готово!
Насіння соняшнику кидають в каші, салати, кондитерські вироби, роблять з них козинаки, печиво.
Рецепт печива з насінням льону та соняшника
Що нам знадобиться?
- Борошно - 200 грам
- сіль - 1 ч.л
- цукор - 0,5 ч.л
- розпушувач - 1 ч.л.
- молоко - 150 грам
- рослинне масло - 5 ст.л
- льон - 2 ст.л
- насіння соняшнику - 2 ст.л
Спосіб приготування:
- З'єднуємо борошно, сіль, цукор, розпушувач, насіння, льон. Добре перемішуємо.
- Додаємо рослинне масло і молоко
- Якщо тісто виходить рідкуватий - додаємо борошно і замішуємо тісто середньої густини.
- Стіл посипаємо борошном, викладаємо наше тісто і катаємо з нього кулю.
- Кулю пакуємо в плівку і прибираємо в холодильник на пів години.
- Далі посипаємо стіл борошном, викладаємо тісто і розгортаємо дуже тоненько.
- Розрізаємо на фігурки і кладемо на деко. Випікаємо в розігрітій до 200 градусів духовці протягом 20-ти хвилин.
- Печиво з насінням відмінно підійде до чаю, до різних соусів і навіть до супу. Смачного!
Купити насіння соняшнику можна у нас в магазині за доступною ціною.