Гарбуз, насіння
Гарбуз - це дуже корисний плід, джерело багатьох вітамінів. Родина гарбуза - Північна і Південна Америка. У гарбуза є насіння, які є джерелом поживних елементів. В них зосереджена мало не вся таблиця Менделєєва.
Очищені насіння гарбуза містять в собі вітаміни А, В, С, Д, Е і навіть рідкісний вітамін К; макро і мікроелементи, які необхідні для життєдіяльності організму, амінокислоти. У насінні гарбуза багато жирів, на 100 грам - аж 50 г жиру, білка - 30 г, решта харчові волокна і вода. Калорійність - 550 ккал на 100 грам продукту.
Користь і шкода гарбузового насіння
- Насіння гарбуза містить магній, що зміцнює кістки і тканину.
- Сушене гарбузове насіння містить антиоксиданти, омега-3 і омега-6 жири. Всі ці елементи дуже корисні для серця і судин. Клітковина зменшує ризики виникнення таких хвороб, як аритмія, тромбоз, ішемічна хвороба серця.
- Насіння гарбуза корисне для діабетиків. Воно знижуює цукор в крові і тиск.
- Ще однією корисною властивістю гарбузового насіння є здатність привести нервову систему впорядок. Насіння допомагають при безсонні.
- Корисний гарбуз для очей. Фосфор в поєднанні з антиоксидантами захищають сітківку ока від дії ультрафіолетових променів, зберігають хороший зір.
- Насіння гарбуза позитивно позначаються на роботі кишечника, забезпечують надовго відчуття ситості, боряться із зайвою вагою.
- Користь гарбузового насіння для чоловіків полягає в тому, що у них знижуються ризики безпліддя; антиоксиданти приводять у норму рівень тестестерона в крові, поліпшується здоров'я репродуктивної системи.
- Регулярне вживання насіння покращують стан і здоров'я волосся та шкіри.
Шкода гарбузового насіння
Якщо з насінням гарбуза переборщити, то це може привести:
- до діареї
- до здуття
- до запорів
Скільки ж потрібно з'їдати гарбузового насіння в день?
- Для профілактики їх можна з'їдати - до 30-ти грам в день.
- При вагітності гарбузовим насінням краще не захоплюватися, досить в день з'їсти до 40 зерняток.
- Від глистів насіння гарбуза можна вживати в будь-якому вигляді: смажені, сирі, перемелені, у вигляді відвару, з молоком / медом / часником / маслом. Найефективнішими будуть сирі. Їсти їх потрібно вранці на голодний шлунок. Треба добре розжувати 50 гарбузового насіння. Через 30 хвилин можна снідати.
Як сушити гарбузове насіння самостійно?
Висушити гарбузове насіння в будинку дуже просто. Для цього нам знадобиться гарбуз, паперовий рушник і неглибока ємність.
Спочатку дістаємо насіння з гарбуза і промиваємо від м'якоті плоду. Розкладаємо насіння на паперовий рушник, щоб насіння не торкалось один одного. Далі висушуємо насіння в теплому місці або на сонечку, перевертаючи на інший бік. Після того, як ми висушили наші насіння зберігаємо їх в щільно закритому контейнері.
Страв, які Ви можете приготувати вдома з гарбуза багато - каша, пироги, сік, салат, запечена гарбуз і т.д. Але є один цікавий рецепт, яким ми хотіли б з Вами поділитися - Урбеч з насіння гарбуза. Це паста, яку можна додавати в коктейлі, салати, смузі або просто застосовувати як пасту на хліб.
Спосіб приготування:
1. Підсмажене насіння висипте в блендер і подрібніть до стану борошна.
2.Добавьте до нього оливкової олії і ще раз подрібніть впродовж 1 хвилини.
3.Готовий Урбеч перекладіть в скляні баночки, щільно закрийте і приберіть в холодильник. Смачного!




