Нут
Нут - це однорічна рослина сімейства бобових. Його ще називають баранячий або турецький горох. Являє собою круглі горошинки молочного кольору, з легким горіховим смаком і освіжаючим смаком.
Батьківщина нуту - Азія. На сьогоднішній день вирощують в Африці, Індії, східній Європі, центральній і середній Азії, Середземномор'ї.
Нут - шалено корисна рослина, король бобових! У ньому багато якісного, рослинного білка і жирів, що дуже цінують вегетаріанці. Нут містить в собі багато мікроелементів, клітковину, амінокислоти, харчові волокна, вітаміни В і Є. Калорійність нуту висока - 320 ккал на 100 грам, тому щоб насититися ним, багато з'їсти не доведеться.
Користь вегетаріанської культури бобових
- Завдяки тому, що в нуті багато клітковини, він корисний при цукровому діабеті.
- Велика кількість мінералів, зберігає міцність і зміцнює кістки.
- Нут регулює і покращує процеси травлення.
- Завдяки тому, що в нуті багато калію, він здатний знижувати артеріальний тиск, крім того, нут підтримує роботу серцево-судинної системи.
- У рослині багато харчових волокон, що знижують апетит, і добре насичуючи організм. За рахунок цього, ми вживаємо менше калорій за день.
- У турецькому горосі міститься селен в натуральному вигляді. Даний мінерал, допомагає виводити шкідливі, канцерогенні речовини з організму.
- Крім цього, нут перешкоджає розмноженню ракових клітин.
Нут: шкода для організму
- Не рекомендують нут при алергії на даний продукт.
- Всі бобові підсилюють гази, тому не рекомендують зловживати продуктом людям, у яких проблему зі шлунком.
- Нут заборонено їсти тим, хто хворий на подагру, нефрит, виразку сечового.
- Не рекомендують людям з недостатністю кровообігу, холециститом, тромбофлебітом.
Рецепти приготування популярних страв з нутом
Щоб приготувати нут, його потрібно для початку зварити. Все починається з того, що ми замочуємо нут на 12 годин. Воду в якій замочений баранячий горох солимо, це дозволить пом'якшити жорстку оболонку нуту. Через 12 годин нут можна сміливо варити.
Якщо Ви будете готувати пюре або хумус - варимо 1,5 години. Якщо це для салату або супу, або ж для смаження у фритюрі, то 1 години буде достатньо.
Після того, як ви зварили нут, можна приступати до приготування смачних страв. Рецептів - море!
Овочевий салат з нутом
Нам знадобиться:
- Зварений нут - 1 стакан
- Огірки - 2 шт
- Помідори - 2 шт
- Салат - пучок
- Масло і сік лимона - для заправки
- Сіль, спеції - за смаком
Все дуже просто:
- Салат рвемо руками;
- Ріжемо овочі;
- Насипаємо нут;
- Поливаємо все маслом і лимонним соком;
- Додаємо сіль і спеції;
- Перемішуємо і смачний, корисний салатик готовий!
- Можна додати свіжої зелені за бажанням!
Рецепт супу з нутом
Інгредієнти для страви:
- Нут - 100-150 грам
- Картопля - 0,5 кг
- Цибуля-1
- Морква - 1
- Перець солодкий - 1
- Томатна паста-тюбик невеликий
- Масло - для смаження
- Зелень - за бажанням
Спосіб приготування:
- Для цієї страви нут необхідно замочити на ніч;
- Далі, ми набряклий нут ставимо на вогонь і варимо протягом години;
- Поки наш горох вариться-ріжемо дрібно цибулю, трем моркву і підсмажуємо на плиті. Додаємо пасту томатну і порізаний перець. Протягом 15 хвилин смажимо на маленькому вогні;
- Чистимо і ріжемо картоплю, додаємо в каструлю з нутом;
- Зажарку висипаємо в каструлю, солимо, перчимо і варимо до готовності картоплі!
Руцепт хумуса з нуту
Хумус - це однорідна, кремоподібна паста. Її подають до овочів, чіпсів, крекерам і т. д. Що нам знадобиться:
- Нут;
- Тахині-паста з меленого кунжуту;
- Маслинове масло;
- Сік лимона;
- Сіль, часник;
Спосіб приготування:
- Нут, як завжди, замочуємо на ніч, після чого варимо 1,5 - 2 години;
- Зварений нут охолоджуємо;
- Додаємо до нього всі інгредієнти і збиваємо в блендері або комбайні, або ж товчемо;
- Готово!