Лаванда
Лаванда - це вічнозелений чагарник, родом із Середземномор'я. Квітки лаванди маленькі, фіолетового кольору, аромат пряний.
Хімічний склад лаванди
Всі частини рослини містять лавандову олію, кислоти (валеріанова, капронова), танін, різні смоли, урсоловую кислоту, кумарин, аміловий спирт, цитраль і лавандулол.
Корисні властивості лаванди
- Рослина є відмінним спазмолитиком. Особливо допомагає при мігрені, нервових розладах, шлункових кольках.
- Широко застосовується в лікуванні захворювань серцево-судинної системи.
- Лаванда є відмінним антисептиком: допомагає при лікуванні ангіни, ларингіту, грипу.
- Заспокоює і тонізує організм.
- Допомагає боротися з тривогою, безсонням.
- Покращує пам'ять, активізує роботу мозку.
Застосування лаванди в косметології
Лаванда є потужним антиоксидантом, тонізує шкіру, робить її еластичнішою і свіжою. Рослина має антисептичні властивості. Відмінно очищає шкіру, знімає різного роду запалення, лущення, набряклість.
Крім цього лаванда покращує стан пошкодженого волосся.
З лаванди роблять дуже корисне масло. Воно має знеболюючі властивості, протизастудних, протикашльовими, ранозагоювальні. Лавандова олія є відмінним спазмолітиком. Рекомендують застосовувати людям, які схильні до істерії і різким змінам настрою. Крім цього, ефірне масло лаванди позитивно впливає на людську пам'ять, а в будь-якій складній ситуації допомагає заспокоїтися.
Застосування лаванди в кулінарії
Лаванду як спеція застосовують у багатьох країнах. Вона відмінно поєднується з салатами, смаженою рибою і м'ясом, з соусами. Лаванда є чудовою складовою десертів, випічки або сиропів. Не рідко можна зустріти каву з лавандою в різних закладах. В Іспанії наприклад, лаванду додають при засоленні овочів, а в США лаванду люблять додавати в чай.
Купити лаванду можна в роздріб від 100 грам і оптом від 2-ух кілограм.




